Cesta za velkým Možná | Hledání Aljašky Johna Greena

neděle 4. května 2014

Hledání Aljašky

John Green

Překlad: Veronika Vojhenová
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013

...Úžasný, úúúžasný John!

John Michael Green - oblíbený autor světových bestsellerů! Narodil se v srpnu roku 1977 v Indianě, vyrůstal však v Orlandu na Floridě. Vystudoval Kenyon Collage. Můžeme ho znát jako Youtube vloggera, John sdílí svůj kanál se svým bratrem Hankem, ale především jako spisovatele, o kterém snad dnes slyšel každý človíček z knižního světa. V minulosti John působil jako asistent v nakladatelství a také jako výrobní editor. V tu dobu však již měl rozepsanou svou první knihu - Looking for Alaska, neboli Hledání Aljašky, která získala nejen mnoho ocenění, například Printzovu cenu, ale také srdce čtenářů po celém světě. Třeba to moje!

Hledání toho nejčarovnějšího...

Jako ústřední postavu zvolil John obyčejného chlapce Milese, kterého rodiče pošlou do skvělé internátní školy, kam docházel i jeho otec. Miles je však za to vlastně docela rád, on má totiž takovou podivnou zálibu, sbírá poslední věty slavných osobností a od té doby, co mu v mysli zůstala věta "Jdu hledat velké Možná", se chlapec rozhodl, že i on musí najít své velké Možná a že doma jej nenajde. A tak se vydává na nové, neznámé místo, do nové školy plné spousty nových lidí, aby našel to, co hledá. Ale nakonec najde mnohem víc, než jen velké Možná, najde bytost úžasnou, skvělou a dokonalou, najde něco stejně krásného, jako velké Možná - Aljašku.

...Toť on(a?) - mého srdce šampion(ka?)!

O Aljašce Youngové bych vám toho mohlo navyprávět, to děvče je totiž neskutečně úžasné, já osobně se do toho děvčete úplně zamilovala a nejraději bych si ji zabalila, vytáhla z řádků knížky ještě Předtím a hezky si ji tu nechala. Kdo nečetl, asi nepochopí, že Aljaška je někdo, koho prostě nelze nemilovat! Za stvoření této postavy přičítám Johnovi spoustu plusových bodů, protože si to zasloužil a protože Aljaška je mou nejoblíbenější postavou vůbec. <3

Na vlnách podivna pana Greena...

Hledání Aljašky, Hledání Aljašky, Hledání Aljašky... Ach, ach, jak krásně to zní a jak mě to chytá za srdce! Já podobnou literaturu nikdy nečetla, jsem spíš na fantasy, ale John... John to všecko, úplně všecko změnil. Každá jeho věta, každé slovo, všechno mě to unáší a já se nechávám, nechávám se strhávat Johnovými vlnami skrze smích, sentimenty a neskrývaný, hluboký pláč. Proud tolika různých vod, které mnou házejí o útesy a znovu omílají rány, to mě dohání k absolutnímu vyčerpání. Tomu krásnému vyčerpání, jaké jsem u knih ještě nezažila.

...Mistře, poklona.

Co dodávat, milý pane Johne? "Milý" pan John píše úžasně a božsky, hrozně mě překvapil, to nebudu zapírat, ale opravdu mile překvapil, nic tak dobrého jsem do této knihy nečekala, konečně rozumím, proč jsem byla tolik přemlouvána, ať si jeho knihy přečtu, aha, aha. Není to jen hledání velkého Možná, není to jen hledání Aljašky, já v tom měla i hledání samy sebe a našla a tolikrát našla. Už se nemohu dočkat, až si přečtu další Johnovy knihy.

Závěr

A je to vůbec třeba?



8 komentářů:

Rachel Roo řekl(a)...

vsichni o tehle knizce mluvi a ja jsem ji jeste necetla, budu muset napravit :) pekna recenze :)

roo.rachel.1987@gmail.com
SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

Zoey řekl(a)...

Ach nebe, moje Aljaška! :333 <3 To byla tenkrát v knihkupectví láska na první pohled :D

Unknown řekl(a)...

Přečti, já jí mám moc ráda. :)
Děkuji :)

Unknown řekl(a)...

No vidíš, já jsem na ní koukala tak pohrdavě, že ji číst nebudu, že mě to nebude bavit... a helemese. :)

Denisa řekl(a)...

Hledání Aljašky je naprosto dokonalá kniha a i já ji plně podlehla. Mně ovšem strašně mrzí, jak ji u nás téměř všichni porovnávají s druhým Johnovým dílem - Hvězdy nám nepřály. Přijde mi, že ač jsou to knihy od stejného autora, vůbec je nelze srovnávat. Osobně se hrozně těším i na další Johnovu knihu Papírová města (snad jsem ten název nijak nezkomolila), která má u nás vyjít na podzim.
Mám teď šílenou chuť dát re-reading Aljašky. Což mi připomíná, že jsem nedávno potkala její anglickou verzi v knihkupectví, měla jsem jednoduše co dělat, abych ji nekoupila. No, ale to jsem se zas rozkecala úplně mimo, ehm.. :D

Unknown řekl(a)...

Ahoj ;)Nominoval jsem tě do Blogger tagu přímo tady --> http://andywonderbooks.blogspot.cz/2014/06/blogger-tag.html .. doufám že ti to nevadí a budu moc rád za tvoji účast. Podrobnější informace máš v článku. Zatím ahoj, Andy. Až budeš mít článek hotový tak mi napiš. ;-) ps: Úúúžasná recenze, brzy se na knihu chystám ;)

Angela řekl(a)...

Hledání Aljašky je úžasná kniha a někdy si ji chci znovu přečíst. Bylo to tak, že jsem si šla koupit do knihkupectví Hvězdy nám nepřály, a nakonec jsem si prostě musela vzít i Hledání Aljašky, protože se mi hned zalíbila a bylo by mi moc líto ji tam nechat. :D

Unknown řekl(a)...

Hvězdy jsem ještě nečetla, ale určitě si je musím přečíst. :)
Děkuji za komentář. :)

Okomentovat

Za každý komentář budeme rády :)